woensdag 31 maart 2010
Het einde van het Novell tijdperk?
Het alternatief van Novell is open enterpise server. De verwachting van Novell is dat ongeveer 60% van de Novell klanten daadwerkelijk over gaan stappen naar dit alternatieve besturingssysteem. Men verwacht dat 30% gewoon zonder support met Novell door gaat en 10% naar een alternatieve oplossing gaat uitwijken.
Gezien de stabiliteit van het Novell product zal dit de resterende gebruikers de nodige hoofdbrekens gaan kosten wat de beste keuze is ter vervanging van dit serverplatform.
donderdag 18 maart 2010
Een beetje vrolijk van Exchange 2010
Sinds enige maanden is Exchange 2010 leverbaar. Dat was voor de lancering van de Phylax ICT blog maar ik denk dat een korte review alsnog geen kwaad kan.
Als gebruikelijk vermeld Microsoft een waslijst aan verbeteringen. Zeker niet onjuist maar de vraag voor ons is vooral: wat is er interessant voor organisaties en gebruikers onder de 1000 gebruikers? Als we met deze bril op de lijst doornemen blijft er maar weinig over. Niet zo vreemd want Exchange 2007 is al een heel goed product.
Desalniettemin zijn er een aantal goede verbeteringen zoals:
- de webversie is een volwaardige mailclient geworden met (vrijwel) alle functionaliteit die Outlook ook heeft. Ook draait de webversie nu prima in andere webbrowsers als Firefox. Feitelijk is Outlook dus niet meer nodig op de werkplek wat in beheer en licenties een besparing kan opleveren;
- Mailtips voor de gebruikers. Exchange signaleert als je (mogelijk per ongeluk) mails verstuurt naar grote mailgroepen, extreem grote bestanden wil versturen etc. etc.. De gebruiker krijgt dan een waarschuwing en kan de verzending annuleren;
- Doe het zelf m.b.v. Exchange control panel: de administrator kan bepaalde rechten zoals het aanmaken en wijzigen van distributiegroepen vrijgeven via een web control panel. Erg handig!;
- Conversation threading; het gebundeld weergeven van mailconversaties. Hiermee wordt reageren op oudere berichten in een uitgebreide mailconversatie voorkomen.
Daarnaast is Exchange verbeterd op het gebied van 'high availability' dat wil zeggen dat het eenvoudiger gebruik kan maken van meerdere mailservers, meerdere databases etc. etc.. Helaas is dit wel ten koste gegaan van de lokale database replicatie die in Exchange 2007 zat. Dat betekent dat altijd meerdere servers noodzakelijk zijn om high availability functionaliteit te benutten. Dit is absoluut een minpunt voor kleinere organisaties die hier het budget niet voor hebben.
Verder is er mail archiveringsfunctionaliteit toegevoegd aan Exchange. Voor de gebruikers kan een persoonlijk archief worden aangemaakt waar gebruikers mails naartoe kunnen verplaatsen, handmatig of door middel van archiveringsregels. Dit is bedoeld als vervanging voor de PST bestanden. In eerste instantie lijkt dit aardig maar bij nader onderzoek is de uitvoering niet volwaardig. De functionaliteit is alleen beschikbaar voor organisaties met enterprise licenties en is gebrekkig opgezet. De archieven worden opgeslagen in dezelfde maildatabase als de actuele mail. Daarnaast is er geen sprake van slimme archivering, mail wordt dus niet uniek opgeslagen maar per gebruiker. Wel een verbetering dus ten opzichte van de PST bestanden maar zeker nog geen volwaardige archiveringsfunctionaliteit.
Bovenstaande zijn de meest aansprekende verbeteringen in Exchange 2010, uiteraard kan er ook meer data worden opgeslagen en is de performance verbeterd met name op het gebied van disk i/o.
De officiƫle Microsoft's 'What's new' is te vinden op http://www.microsoft.com/exchange/2010/en/us/whats-new.aspx
woensdag 10 maart 2010
Groot, groter, grootst!
Mocht u nog een plaatsje in de serverruimte hebben dan is dit misschien de overweging waard:
Cisco Systems introduceerde dinsdag een nieuwe router die volgens het Amerikaanse bedrijf 12 keer zo snel is als die van concurrenten.
De router is bedoeld voor telecomaanbieders en kan snelheden tot 322 terabits per seconde aan. Volgens Cisco is dit snel genoeg om elke film die ooit gemaakt is binnen vier minuten te downloaden of om een videoconferentie tussen alle 1,3 miljard inwoners van China op te zetten.
De verwachtingen waren hooggespannen aangezien Cisco enkele weken geleden al sprak over een nieuw product dat “het internet zou veranderen.” Volgens analisten is de introductie van de supersnelle router wel belangrijk omdat smartphones en internetdiensten zoals YouTube steeds meer bandwijdte vereisen, maar is de upgrade is niet zo revolutionair als vooraf gedacht werd. De nieuwe router is drie keer zo snel als zijn voorganger.
De CRS-3 router wordt vanaf het derde kwartaal van dit jaar verkocht voor 90.000 dollar per stuk.
woensdag 3 maart 2010
Microsoft moet buigen!
Eindelijk is het Nelie dan gelukt in Brussel. Vandaag verkiezingen voor de gemeenteraad en vanaf gisteren mag je als brave internet gebruiker ook kiezen welke browser je wilt hebben. En zoals je bij de gemeenteraad verkiezingen nog de keuze hebt om wel of niet te gaan, zo niet in de browser oorlog. Nee, we krijgen allemaal binnen een aantal weken een Windows update waarin je verplicht wordt te kiezen welke browser je wil gaan gebruiken. Wil gaan gebruiken? Zijn we allemaal niet groot genoeg om zelf te kiezen als iets je niet bevalt? Hier bij Phylax zie ik ook verschillende browsers, Internet Explorer, Firefox, Google Chrome en ik zag zelfs een hele dappere collega die Safari gebruikt. Apple software op een Windows machine, Bill zou het eens moeten weten....
Maar goed, de grote reus Microsoft mag zijn internet browser dus niet aan ons opdringen en daarom deze uitspraak. Wat ik dan weer wel erg leuk vindt is dat er heel duidelijk in een statement staat dat ze dit MOETEN doen en ze hier dus niet zelf voor hebben gekozen.
Ook bijzonder dat Apple standaard Safari meeleverd en Google met zijn eigen OS straks hetzelfde gaat doen met hun browser maar die mogen het dan weer wel...
Zie hier wat we binnenkort allemaal voor onze kiezen gaan krijgen: