woensdag 8 december 2010
Windows SBS 2011
dinsdag 26 oktober 2010
Office 365: ICT revolutie voor € 5 euro per maand ?
dinsdag 19 oktober 2010
VDSL als alternatief voor glasvezel verbindingen
En nu is er dan ook VDSL. VDSL is een van de opvolgers van ADSL en staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line.
De technologie is verder niet zo interessant maar de bereikte snelheden zijn dat wel. Zo zijn met VDSL downloadsnelheden van 52 Mbps en uploadsnelheden van 13 Mbps mogelijk.
woensdag 15 september 2010
Kosten besparen met glasvezel verbindingen
En dat is goed nieuws want daardoor zijn naast een grotere bandbreedte kostenbesparingen mogelijk.
donderdag 9 september 2010
Digitaliseren pakbonnen / werkbonnen etc
Office 2010 gelanceerd
Microsoft meldt dat de nieuwste versie van zijn kantoorpakket nu wereldwijd verkrijgbaar is. Vooralsnog geldt dat voor Office in de tien belangrijkste talen en daar zit Nederlands niet bij, bevestigt Joris Rutten, Office product marketing manager van Microsoft Nederland.
Leuk detail op de website van Microsoft: "Hebt u Office vandaag nodig?" Met daarbij de knop: "Office 2007 kopen. Tja, niet geschoten is altijd mis!
dinsdag 29 juni 2010
Internet noodknop!
maandag 10 mei 2010
dinsdag 27 april 2010
Nieuwe Citrix versie de moeite waard
maandag 26 april 2010
Wilt u nog 3,5 inck diskettes bestellen?
De eerste 3,5 inch diskettes werden volgens Sony in 1981 aan de wereld gepresenteerd. In 1983 was de eerste door Sony gemaakte diskette te koop. Dit was een 3,5 inch double density (DD) schijf met een opslagcapaciteit van 264 kilobyte.
woensdag 14 april 2010
Toekomstvisie Citrix op de desktop
maandag 12 april 2010
Bellen nu officieel bijzaak
Mobiele telefoons zijn tegenwoordig kleine computers waar je mee kunt e-mailen, internetten, foto’s kunt maken en spelletjes kunt spelen.
Bellen lijkt wel een bijzaak. Sinds december 2009 is het dat ook.
In die maand werd volgens telecombedrijf Ericsson voor het eerst meer data dan spraak verstuurd over mobiele netwerken.
Ericsson baseert zich op metingen in de eigen wereldwijde systemen en noemt de omslag een ‘mijlpaal in mobiele geschiedenis’.
Volgens het telecombedrijf groeide het dataverkeer met 280 procent in elk van de de afgelopen twee jaar en zal het de komende vijf jaar verdubbelen. Data haalde spraak in bij ongeveer 140 petabyte per maand voor beide.
woensdag 31 maart 2010
Het einde van het Novell tijdperk?
Het alternatief van Novell is open enterpise server. De verwachting van Novell is dat ongeveer 60% van de Novell klanten daadwerkelijk over gaan stappen naar dit alternatieve besturingssysteem. Men verwacht dat 30% gewoon zonder support met Novell door gaat en 10% naar een alternatieve oplossing gaat uitwijken.
Gezien de stabiliteit van het Novell product zal dit de resterende gebruikers de nodige hoofdbrekens gaan kosten wat de beste keuze is ter vervanging van dit serverplatform.
donderdag 18 maart 2010
Een beetje vrolijk van Exchange 2010
Sinds enige maanden is Exchange 2010 leverbaar. Dat was voor de lancering van de Phylax ICT blog maar ik denk dat een korte review alsnog geen kwaad kan.
Als gebruikelijk vermeld Microsoft een waslijst aan verbeteringen. Zeker niet onjuist maar de vraag voor ons is vooral: wat is er interessant voor organisaties en gebruikers onder de 1000 gebruikers? Als we met deze bril op de lijst doornemen blijft er maar weinig over. Niet zo vreemd want Exchange 2007 is al een heel goed product.
Desalniettemin zijn er een aantal goede verbeteringen zoals:
- de webversie is een volwaardige mailclient geworden met (vrijwel) alle functionaliteit die Outlook ook heeft. Ook draait de webversie nu prima in andere webbrowsers als Firefox. Feitelijk is Outlook dus niet meer nodig op de werkplek wat in beheer en licenties een besparing kan opleveren;
- Mailtips voor de gebruikers. Exchange signaleert als je (mogelijk per ongeluk) mails verstuurt naar grote mailgroepen, extreem grote bestanden wil versturen etc. etc.. De gebruiker krijgt dan een waarschuwing en kan de verzending annuleren;
- Doe het zelf m.b.v. Exchange control panel: de administrator kan bepaalde rechten zoals het aanmaken en wijzigen van distributiegroepen vrijgeven via een web control panel. Erg handig!;
- Conversation threading; het gebundeld weergeven van mailconversaties. Hiermee wordt reageren op oudere berichten in een uitgebreide mailconversatie voorkomen.
Daarnaast is Exchange verbeterd op het gebied van 'high availability' dat wil zeggen dat het eenvoudiger gebruik kan maken van meerdere mailservers, meerdere databases etc. etc.. Helaas is dit wel ten koste gegaan van de lokale database replicatie die in Exchange 2007 zat. Dat betekent dat altijd meerdere servers noodzakelijk zijn om high availability functionaliteit te benutten. Dit is absoluut een minpunt voor kleinere organisaties die hier het budget niet voor hebben.
Verder is er mail archiveringsfunctionaliteit toegevoegd aan Exchange. Voor de gebruikers kan een persoonlijk archief worden aangemaakt waar gebruikers mails naartoe kunnen verplaatsen, handmatig of door middel van archiveringsregels. Dit is bedoeld als vervanging voor de PST bestanden. In eerste instantie lijkt dit aardig maar bij nader onderzoek is de uitvoering niet volwaardig. De functionaliteit is alleen beschikbaar voor organisaties met enterprise licenties en is gebrekkig opgezet. De archieven worden opgeslagen in dezelfde maildatabase als de actuele mail. Daarnaast is er geen sprake van slimme archivering, mail wordt dus niet uniek opgeslagen maar per gebruiker. Wel een verbetering dus ten opzichte van de PST bestanden maar zeker nog geen volwaardige archiveringsfunctionaliteit.
Bovenstaande zijn de meest aansprekende verbeteringen in Exchange 2010, uiteraard kan er ook meer data worden opgeslagen en is de performance verbeterd met name op het gebied van disk i/o.
De officiële Microsoft's 'What's new' is te vinden op http://www.microsoft.com/exchange/2010/en/us/whats-new.aspx
woensdag 10 maart 2010
Groot, groter, grootst!
Mocht u nog een plaatsje in de serverruimte hebben dan is dit misschien de overweging waard:
Cisco Systems introduceerde dinsdag een nieuwe router die volgens het Amerikaanse bedrijf 12 keer zo snel is als die van concurrenten.
De router is bedoeld voor telecomaanbieders en kan snelheden tot 322 terabits per seconde aan. Volgens Cisco is dit snel genoeg om elke film die ooit gemaakt is binnen vier minuten te downloaden of om een videoconferentie tussen alle 1,3 miljard inwoners van China op te zetten.
De verwachtingen waren hooggespannen aangezien Cisco enkele weken geleden al sprak over een nieuw product dat “het internet zou veranderen.” Volgens analisten is de introductie van de supersnelle router wel belangrijk omdat smartphones en internetdiensten zoals YouTube steeds meer bandwijdte vereisen, maar is de upgrade is niet zo revolutionair als vooraf gedacht werd. De nieuwe router is drie keer zo snel als zijn voorganger.
De CRS-3 router wordt vanaf het derde kwartaal van dit jaar verkocht voor 90.000 dollar per stuk.
woensdag 3 maart 2010
Microsoft moet buigen!
Eindelijk is het Nelie dan gelukt in Brussel. Vandaag verkiezingen voor de gemeenteraad en vanaf gisteren mag je als brave internet gebruiker ook kiezen welke browser je wilt hebben. En zoals je bij de gemeenteraad verkiezingen nog de keuze hebt om wel of niet te gaan, zo niet in de browser oorlog. Nee, we krijgen allemaal binnen een aantal weken een Windows update waarin je verplicht wordt te kiezen welke browser je wil gaan gebruiken. Wil gaan gebruiken? Zijn we allemaal niet groot genoeg om zelf te kiezen als iets je niet bevalt? Hier bij Phylax zie ik ook verschillende browsers, Internet Explorer, Firefox, Google Chrome en ik zag zelfs een hele dappere collega die Safari gebruikt. Apple software op een Windows machine, Bill zou het eens moeten weten....
Maar goed, de grote reus Microsoft mag zijn internet browser dus niet aan ons opdringen en daarom deze uitspraak. Wat ik dan weer wel erg leuk vindt is dat er heel duidelijk in een statement staat dat ze dit MOETEN doen en ze hier dus niet zelf voor hebben gekozen.
Ook bijzonder dat Apple standaard Safari meeleverd en Google met zijn eigen OS straks hetzelfde gaat doen met hun browser maar die mogen het dan weer wel...
Zie hier wat we binnenkort allemaal voor onze kiezen gaan krijgen:
maandag 1 maart 2010
Telefoon makkelijk slachtoffer rootkit
donderdag 25 februari 2010
maandag 22 februari 2010
Zal google het warm gaan krijgen?
Zag net onderstaand bericht staan, nu zweten ze niet snel bij Google maar dit zal toch wel eens een leuk gevecht kunnen gaan worden, hoewel googlen al tot een werkwoord is verheven en dat zie ik bij "Yahoo-en" niet snel gebeuren!
Deal Microsoft en Yahoo rond
BRUSSEL - De Europese Commissie heeft donderdag de beoogde overname van de zoekmachine en de advertentie-activiteiten van Yahoo door Microsoft goedgekeurd.
Volgens de commissie is de overname niet in strijd met de EU-regels ten aanzien van concurrentie.
vrijdag 19 februari 2010
Citrix trade-up regeling voor XennApp advanced
De Trade-Up houdt in dat er een inruilkorting wordt geboden voor XenApp licenties, in de vorm van korting en een verdubbeling van het aantal licenties. Dat is in sommige situaties wel een noodzaak omdat bij XenDesktop niet langer gewerkt wordt met concurrent licenses (per aangemelde gebruiker) maar named licenses (per unieke gebruiker).
Trade-up prijzen van XennApp advanced naar Xendesktop Platimum liggen rond de $ 90 per XennApp licentie.
donderdag 18 februari 2010
Unified Communications: Het toverwoord of daadwerkelijk de toekomst?
Kunnen deze kosten worden omgezet in aantoonbare opbrengsten?
Als ik de discussies hierover weer lees deze week in diverse bladen, realiseer ik me dat mijn bereikbaarheid beter kan. De (mobiele) telefoon zou mijn bereikbaarheid moeten verhogen, maar ja ik heb een intern nummer op kantoor, een zakelijke mobiel nummer, een privé mobiel nummer, een nummer thuis. In in mijn agenda staan wel al mijn afspraken, maar ja die zijn niet openbaar. Vaak zet ik mijn telefoon(s) uit als ik niet bereikbaar wil zijn. Maar waar ik zelf een hekel aan heb, creëer ik nu zelf. Ik voorkom niet dat de beller een nutteloos gesprek opzet dat eindigt in mijn voicemail.
Volgens Gartner: 'Unified Communications projects should focus on increasing business agility, not reducing it costs.’
Ik ben het er mee eens dat door alleen maar te kijken naar de kosten de business case niet sluitend is te maken. Andere factoren leveren meer op, zoals flexibiliteit, gemak en plaatsonafhankelijk werken. Veel mensen zijn al gewend aan diverse UC-elementen als MSN en Skype. De beschikbaarheid en bereikbaarheid in één oogopslag is hiermee al gezet.
Ik vind het heerlijk als ik overal inzicht heb in de beschikbaarheid en bereikbaarheid van mijn collega’s door presence, Ik hoef me niet meer af te vragen waar mijn collega is en hoe die bereikbaar is. Ik leg contact door gebruik te maken van de beschikbare communicatiemiddelen. Door presence ook zichtbaar te maken bij documenten en processen krijg ik direct de mogelijkheid om met de auteur of proceseigenaar in contact te komen. Naast presence biedt UC ook de mogelijkheden voor medewerkers als het reizen buiten de spits en thuis- of telewerken. Zelf maak ik geregeld gebruik van Live Meeting om een lange rit van 2 uur heen en 2 uur terug voor een vergadering te voorkomen. Dit zijn naar mijn mening aantoonbare opbrengsten.
Met UC is het net zoals met mobiele telefonie; heb je het eenmaal geprobeerd, dan wil je niet meer zonder. Dus wat mij betreft heeft Unified Communications inderdaad de toekomst.
LinkedIn for Outlook
Sinds kort is het nu ook mogelijk om LinkedIn te "koppelen" aan Outlook door middel van de Outlook Social Connector.
Door deze connector wordt het gebruik van de LinkedIn functionaliteiten nog gemakkelijker.
Klik hier om de connector te downloaden.
Uiteraard zijn ook veel medewerkers van Phylax ICT te vinden op LinkedIn.
Zoek ons op en nodig ons gerust uit!
dinsdag 16 februari 2010
Microsoft heeft Windows Phone 7 gepresenteerd
Centraal in Windows Phone 7 staan de 'tegeltjes' (Live Tiles), persoonlijke navigatie-elementen die de belangrijkste informatiebronnen op het beginscherm bij elkaar brengen. Door een tegeltje aan te klikken en naar rechts te scrollen, komen verschillende 'geïntegreerde' functionaliteiten beschikbaar zoals interactiviteit met sociale netwerken of bijvoorbeeld een fotosite. Waar kennen we die “tegeltje” ook al weer van?....
Microsoft geeft aan dat "Elke Windows Phone 7-telefoon slechts drie knoppen heeft, 'start', 'zoeken' en 'terug'. Microsoft legt meer beperkingen op aan de hardwareproducenten en de telecomaanbieders die met Windows Phone 7 aan de slag willen. "Het gaat om het creëren van consistentie en goede gebruikerservaring", brulde Steve Ballmer ter verklaring van het podium tijdens de presentatie.
Windows Phone 7 heeft ook weer een sterke integratie met Office op de desktop waarbij bestanden, e-mail en agenda permanent worden gesynchroniseerd. Wanneer het toestel aan een pc wordt gekoppeld, herkent deze het apparaat als een Zune-speler waarbij allerlei informatie over laatst afgespeelde nummers, nieuwe liedjes en favorieten worden gesynchroniseerd. Een vergelijkbare koppeling vindt plaats met het fotoalbum op de pc. Vanuit de 'afbeeldingen'-tegel op de telefoon kan bovendien ook weer een directe koppeling worden gemaakt met sociale netwerken.
Volgens de eerste signalen zullen de eerste telefoons met Windows Phone 7 eind 2010 in de winkels liggen.
Kan Microsoft hiermee de strijd winnen van de iPhone en Android telefoons of heeft Microsoft ze de slag al verloren?
Windows 2000 nadert zijn einde
Microsoft waarschuwt klanten dat de support voor oudere Windows-versies binnenkort afloopt. Ondersteuning voor Windows 2000, client en server, gaat er in juli uit.
Op 13 juli beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 2000. Dat geldt voor zowel professionele- als de serveruitvoering van de oude Windows-versie. Voor client-pc's raakt dat een schamele 0,57 procent van de markt, maar voor servers kan de impact groter zijn.
Het gaat om het einde voor de zogeheten uitgebreide support, waarbij Microsoft alleen nog security-patches uitbrengt. De algemene support is in 2005 al verlopen voor Server en in 2004 voor Professional. Na 13 juli 2010 krijgt Windows 2000 dus helemaal geen updates meer.
vrijdag 12 februari 2010
Search functionaliteit Sharepoint 2010
Vervolgens start de demo, en ik moet zeggen: zeer interessante verbeteringen. De belangrijkste zijn wat mij betreft de mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren en te sorteren.
Er kan met enkele muisklikken gesorteerd worden op basis van ondermeer type document, auteur, documenttags, wijzigdatum etc. Daarnaast kan er gesorteerd worden op datum, een groot gemis in de huidige zoekfunctionaliteit van Sharepoint.
Ook erg handig is de visual preview waarmee je in het zoekscherm op een eenvoudige manier de thumbnails van het document kunt bekijken. Ik bel wel benieuwd hoe snel dit in de praktijk gaat werken.
Voor grote organisaties is mogelijk ook de people search interessant. Al met al zijn er duidelijke verbeteringen aangebracht.
Je kunt de demo vinden op de volgende link: http://sharepoint2010.microsoft.com/product/capabilities/search/pages/top-features.aspx.
Het wordt interessant na ca 3 minuten!
woensdag 27 januari 2010
Android snelst groeiende mobiele besturingssysteem
Dat stelt althans marktonderzoeksbureau IDC. De bevindingen komen in grote lijnen overeen met een recent rapport van Gartner. Na Android en Symbian zal Blackberry in 2013 de derde plek bezetten op de markt voor smartphones, die tegen die tijd uit 391 miljoen exemplaren zal bestaan. Windows Mobile volgt op de vierde plek, met pas daarachter de iPhone.
Overigens denkt Gartner dat Apple het net iets beter doet dan Windows Mobile. De marktvorsers verwachten dat het nieuwe Windows 7 voor mobieltjes veel extra klanten zal trekken. In 2013 zullen er naar verwachting ruim 50 miljoen Windows-mobieltjes over de toonbank gaan, fors meer dan de ruim 18 miljoen in 2009.
Voor Android is de stijging nog spectaculairder: van zes miljoen in 2009 naar 68 miljoen in 2013. Het aantal toestellen met Android neemt flink toe. De industrie kijkt reikhalzend uit naar de Nexus One, het toestel dat Google zelf op de markt zal brengen. Naar verwachting zal dit in Nederland dit voorjaar gebeuren.
Helaas wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de zakelijke en particuliere markt.
Kan de Android zich meten met de andere besturingssystemen?
dinsdag 19 januari 2010
Citrix spiegelt zich aan Apple
Die applicaties kun je dan dan automatisch gebruiken hetzij offline op je laptop, hetzij online op een virtuele desktop of Citrix sessie. Of natuurlijk op je smartphone.
Het is een mooie visie al lijkt de praktische kant me lastig: mogen alle gebruikers onbeperkt winkelen en kunnen ze dan ook applicaties buiten de applicatiekiosk van de onderneming gebruiken?
Overigens is voor de iphone al een (gratis) Citrix reciver beschikbaar. Het werkt technisch prima maar je scrolt je het apezuur. Dan toch liever een netbook!